22 Kasım 2014 Cumartesi

UÇMANIN EN İYİ YOLU

UÇMANIN EN İYİ YOLU

sq cover
Havacılık sektörünün liderlerinden olan Singapur Havayolları’nın İstanbul istasyon müdürü, sayın Chuan Kai Lim ile sıcak bir sohbetin ardından yaptığımız röportajı okuyucularımızlapaylaşıyoruz.
Pek çok yeniliğin öncüsü olan Singapur Havayolları, gelecek yıllarda da yolcularını en iyi şekilde ağırlayacağa ve onları şaşırtmaya devam edeceğe benziyor.Havacılık sektörünün durumu ve Singapur Havayolları hakkında bize bilgiler veren Sayın Lim,genç ve enerjik, uzakdoğululara özgü nezaketiyle, sıcakkanlı bir insan.
Bize zaman ayırdığı için kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.
-Kendizden ve Singapur Havayolları’ndaki görevinizden bahsedebilir misiniz?
Yaklaşık üç yıldır Singapur Havayollarında İstasyon Müdürü olarak görev yapıyorum.Singapur Changi Havalimanı ve Shanghai Pudong uluslararasi Havalimanlarında görev yaptım.İstanbul’da beni destekleyen harika bir takımla çalışıyor olmaktan çok memnunum.
-Türkiye’deki yolcu profiliniz nasıl?
Turistik amaçlı seyahat edenlerle iş seyahati yapanlar hemen hemen aynı oranlarda.Singapur –İstanbul- Singapur uçuşunda seyahat edenlerin sadece yüzde 20sini Türkler oluşturuyor.Çoğunluğu farklı milliyetlerden oluşan bir yolcu profilimiz var.
-Kış tarifesinde haftada dört uçuşunuz var, doluluk oranlarınız nasıl?
Doluluk oranlarımız paylaşılamayan şirket bilgilerindendir, dolayısıyla net rakam olarak bilgi veremem, şunu söyleyebilirim ki doluluğumuz cesaret verici. Hatta Singapur Havayolları olarak Boeing777 lerimizle yaptığımız uçuşlarımızı, gelecek yıl yaz tarifesinde hergüne, kış tarifesinde de haftada beş güne çıkarmayı umuyoruz.
-Diğer Havayollarıyla yapılan ortak uçuşlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Türk Havayollarıyla yaptığınız ortak uçuşlar sizi nasıl etkiledi?
Ortak ucuş yapmak, katılımcı havayollarının birbirlerinin bağlantı noktalarını kullanarak uçuş ağlarını genişletmelerinde ve uçuş sıklıklarını arttırmalarında iyi bir yoldur.Böylece müşterilerinizine daha fazla seçenek sunmuş olursunuz.Türk Havayolları ve Singapur Havayolları arasındaki ortak uçuş anlaşması da her iki havayolunun da kazandığı bir anlaşmadır.
-Krisflyer, Singapur Havayollarının kendi mil programı ve Star Alliance üyesisiniz, bunun avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Star Alliance üyesi olan herhangi bir havayolu ya da Singapur Havyolları,Silk Air ile uçuş yaptıklarında Krisflyer programı üyesi yolcularımız mil kazanmaktadır. Krisflyer üyeleri ayrıca dünya üzerinde 170’den fazla havayolu olmayan kuruluşta, rezervasyon yaptıklarında,araç kiraladıklarında,kaldıklarında,arama yaptıklarında da özel promosyanlardan faydalanarak mil toplamaya devam ediyorlar.Krisflyer üyeleri Star Alliance üyesi havayollarıyla 1316 destinasyonda 192 ülkede millerini kullanabilirler.Pek çok seçeneğin yanısıra üye havayollarının havalimanlarındaki dinlenme salonlarını(lounge) da kullanabilirler.
Pps Club bizim çok özel yolcularımıza sunduğumuz bir program.Prestij ve lüksün dünyası , seyahat tecrübelerini en üst düzeye çıkarmaya çalıştığımız bu yolcularımıza,öncelikli ve rahatlatıcı çok özel hizmetler var. Ayrıca PPS üyeliğiyle
a)Krisflyer millerinde %25 bonus kazanımı
b)Ekonomi sınıfında rezervasyon garantisi
c)İlave bagaj taşıma hakkı kazanırlar.
-Havacılıkta da diğer ekonomik aktiviteler gibi batıdan doğuya doğru bir büyüme gözlemleniyor.Singapur Havayollarının yakın gelecek için, önümüzdeki beş yada on yıl için planları nedir?
Ekonomik aktivite ve büyüme bölgeler arasında değişkenlik gösterse de Singapur Havayollarının yolcularına herzaman en yüksek kalitede hizmet ve en üst düzeyde değer verme sözü geçerlidir. Singapur Havayolları grubu, portfolyosundaki Singapur Havayolları,Silkair,Scoot ve Tiger Air ile farklı pazar gruplarında hizmet verebilmektedir.Daha fazla ulaşılabilir bir ağ oluşturmak için Singapur Havayolları diğer havayollları ile işbirliği içinde olacaktır.
Singapur Havayolları, diğer havayollarının da hakkında konuştuğu uçakiçi hizmetleriyle ve yeni teknolojilerle geliştirdiği servis kalitesiyle sektördeki en öndeki yerini garantiye almaktadır.Bu yaklaşım Singapur Havayollarının dünyada en çok ödül alan havayolu olmasını sağlamıştır, 2016 yılı başlarında Singapur Havayolları yeni Airbus350 uçağını teslim alacak. 2015 yılında yeni bir kabin ürünü olan Premium Ekonomi servisi başlayacak.Dünyaca ünlü şeflerin, yemek servisi aldığımız ortaklarımızla yaptığı çalışmalarla, muazzam gastronomik lezzetlerin servisi sağlanacak.Bu ve bunun gibi pekçok heyecan verici ürün Singapur Havayolları tarafından çok yakında paylaşılacak.
Singapur Havayolları halen 30 ülkede 60 şehire yolcu servisi sunmaktadır.Bölgesel kolumuz olan Silkair Asya’da 30 noktaya servis sunmaktadır.
Havacılık çok değişken bir sektör olduğu için kimse 5 yada 10 yıl içinde neler olacağını net olarak öngöremez. Daha fazla insanın seyehatlerinde uçak kullanacağı kesin olan tek şeydir ve Singapur Havayolları da havacılık sektörünün öncülerinden olmaya devam edecektir.
-Lufthansa, Swiss ve Avusturya Havayollarını aldı, British ve İberia IAG ismi altında birleştiler,Ethiad Alitalia’nın hisselerine ortak oldu. Global olarak bir birleşme söz konusu.Singapur Havayollarının bu yönde planları var mı?
Singapur Havayolları Grup , Singapur Havayolları,Silkair,Scoot ve Singapur Havayolları Kargo’nun %100’üne sahip.TigerAir,Virgin Australia ve Vistara ile ortaklığımız var. Ayrıca Singapur Havayollarının Skandinavia Havayolları ve Air New Zeland ile ortak uçuş yapmanın ötesinde bir iş ortaklığı var. Singapur Havayolları bu tip ortaklıklara, Grubun stratejik hedeflerine uygunluğu süresince açık fikirli yaklaşmaktadır.
Havayolu operasyonlarının haricinde, Singapur Havayolları Grubunun, mühendislik hizmetleri veren şirketler de dahil olmak üzere 20 den fazla şirketle iştirakleri ve ortaklıkları vardır.
-Singapur Havayolları kalite için bir marka, böyle bir üne sahip olmaktan daha zor olan, onu koruyabilmek.Singapur Havayolları bu kalite farkını yaratmak için ne yapıyor?
Singapur Havayolları üç temel unsura odaklanır, Servis, Ağ ve Ürün. Olumlu bir zihniyet , mükemmel için mücadele ile yolcu memnun olur ve tekrar Singapur Havayollarını tercih eder. Sürekli olarak mükemmel için mücadele etmemiz bizi bu noktaya getiren şeydir. Dünyanın en fazla ödüllendirilen havayolu. Bu noktada kalabilmek için yaptığımız , ürünlerimizi, servisimizi yenilememiz ve müşterilerimizin değişen beklentilerine her zaman cevap verebilmemiz diyebiliriz.
sq girl
-Pazarlama figürü olarak kullandığınız Singapur Kızı global bir ikon , Fransız tasarımcı Pierre Balmain’ın tasarladığı üniformaları( Sarong Kebaya) yla, mürettebatınız her gittikleri yerde ilgi çekiyorlar, çoğunlukla Asyalılar, bir Türk kızının uçuş ekibinize katılma ihtimali olabilir mi?
Bütün uçuş ekibimizin Asyalı olması DNA mıza ait bir durum, Singapurlu olmak zorunda değiller, komşu ülkelerden de hosteslerimiz var. Durum böyle olunca, şu anda Türkleri işe almakla ilgili bir planımız yok.
sq in
-Türkiye’ de en çok sevdiğiniz şey nedir?
Kültür çeşitliği ve insanlar.
-Singapur’da görmeniz gerekir diyeceğiniz nedir?
Yerel olarak en çok bilinen Kopitaiam yada seyyar satıcılar merkezi.Burası , zengin fakir, genç yaşlı, her sınıftan insanı birarada görebileceğiniz, lezzetli şeyler bulabileceğiniz bir yerdir.
-Bir yabancı olarak Türkiye’deki hayatı nasıl buluyorsunuz?
İlginç ve zenginleştirici. Sadece uyum sağlamayı değil, bu ülkeyi ve insanlarını sevmeyi ve değerini bilmeyi de öğrendim.
-Singapurdaki hayat mı, Türkiyedeki hayat mı? Seçiminiz nedir?
Türkiye ve İstanbul çok güzel bir şehir ve insanlar muhteşem. Ama ailem ve arkadaşlarım hala Singapurda ve orası hala benim evim.
Editör Zeynep Kali

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder